Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een Oosterse geneeswijze waarbij er naalden in het lichaam geprikt worden om u te helpen genezen. Het is een methode om het lichaam aan te moedigen zich op natuurlijke wijze te herstellen en beter te functioneren.

Het gebruik van deze geneeswijze vergt een grondige kennis van de ligging van de acupunctuurpunten (dit zijn de plaatsen waar de naalden geprikt worden) en van de ziektebeelden die kunnen behandeld worden.
Het prikken van de naalden doet bij correcte behandeling slechts weinig pijn. Soms worden die punten ook verwarmd ( = moxa ) of elektrisch gestimuleerd.

Hoe werkt acupunctuur ?

De klassieke Chinese uitleg is dat er energiekanalen in regelmatige patronen over de oppervlakte van en door het lichaam lopen. Deze energiekanalen, meridianen genoemd, zijn vergelijkbaar met rivieren die door het lichaam vloeien en de weefsels irrigeren en voeden . Een hindernis in de beweging in deze energierivieren is vergelijkbaar met een dam in een rivier.

De meridianen kunnen beïnvloed worden door naalden te prikken in de acupunctuurpunten; de naalden verwijderen de hindernissen en herstellen de normale stroming door de meridianen.
De moderne wetenschappelijke verklaring is dat het prikken van naalden in de acupunctuurpunten het zenuwstelsel stimuleert om in de spieren, ruggengraat en hersenen, chemische stoffen te laten vrijkomen. Deze chemische stoffen zullen ofwel het aanvoelen van de pijn veranderen, ofwel ervoor zorgen dat er andere chemische stoffen en hormonen vrijkomen die het eigen interne regelingssysteem beïnvloeden.
De verbeterde energie- en biochemische balans geproduceerd door acupunctuur resulteert in het stimuleren van de natuurlijke genezingsvermogens van het lichaam, en in het begunstigen van fysische en emotionele gezondheid.

Hoe zien de naalden eruit? doet het pijn ?

Elke patiënt ervaart het prikken anders. De meeste mensen voelen enkel een lichte pijn bij het prikken van de naalden; sommigen voelen helemaal niets. Eens de naalden op hun plaats zitten doen ze geen pijn meer.
Acupunctuurnaalden zijn zeer dun, sterk en gemaakt van roestvrij staal. De punt is scherp en niet hol zoals bij een injectienaald en het inprikken doet minder pijn dan bij een inspuiting of bloedafname. Het risico op bloeding en huidirritatie is kleiner dan bij een holle naald.

Daar uw dokter de naalden zorgvuldig steriel maakt zoals zijn chirurgisch materiaal, of wegwerpnaalden gebruikt, is er geen gevaar voor infecties zoals AIDS of hepatitis B.